Rutas y escapadas de interior

0

El Monestir de Sant Jeroni de Cotalba (Alfauir), una història de reis

El Monestir de Sant Jeroni de Cotalba (Alfauir), una història de reis

El Monestir de Sant Jeroni de Cotalba és un dels més notables i millor conservats de la Comunitat Valenciana, fet que es veu accentuat per la seua gran diversitat estilística, abastant des del seu singular claustre gòtic-mudèjar, passant pel claustre gòtic tardà sense oblidar els elements barrocs i neoclàssics del seu conjunt. Fundat en 1388 pel Duc Real Alfons el Vell, es troba situat a Alfauir (València), a només 8 km. de Gandia.

Va ser el primer monestir de l’Ordre dels Jerónimos establit en el Regne de València i en tota la Corona d’Aragó. La Dinastia d’Aragó, els escriptors valencians més universals com Ausiàs March o Joanot Martorell, la família Borja, Sant Vicent Ferrer, el pintor renaixentista Fra Nicolás Borrás, Felipe II i III…van passejar entre els murs del Monestir, que es convertí en el centre espiritual i cultural de la cort del Ducat de Gandia. Més de 600 anys d’història i art t’estan esperant en un entorn natural d’incomparable bellesa!.

La seua torre gòtica, el pati dels tarongers, el seu claustre mudèjar, l’església, la sala capitular, el refector, l’almàssera, la sitja, cup i les quadres, la cuina dels monjos, a més dels seus impressionants jardins romàntics i l’aqüeducte gòtic que ho envolta…et van a fascinar.

El monestir forma part de diferents rutes monumentals, culturals i religioses. Suposa l’inici de la Ruta dels Monestirs (GR-236), ruta religiosa, cultural i turística inaugurada que recupera una antiga senda religiosa medieval. La “Ruta dels Monestirs” té el seu començament en la propera ciutat de Gandia, a sol 8 km. del monestir i la seua primera etapa és el Monestir de Sant Jeroni de Cotalba, podent-se visitar el monestir per mitjà de quatre itineraris o maneres diferents: A peu, condicionada i senyalitzada per a la pràctica del senderisme. Amb cotxe. Amb bicicleta de muntanya, condicionada i senyalitzada per a la pràctica de BTT. A cavall, senyalitzada i homologada per la Real Federació Hípica Espanyola (RFHE).
El Monestir és la continuació, després de visitar l’empremta borgiana a Gandia, de la Ruta dels Borja. El Monestir de Sant Jeroni de Cotalba va comptar amb la protecció de la família Borja, sent la duquessa de Gandia, María Enríquez de Lluna, vídua del duc Juan de Borja i Cattanei i nora del Papa Alejandro VI, qui va realitzar obres d’ampliació en el monestir, com el claustre superior d’estil gòtic tardà o l’aljub medieval del pati dels Tarongers. Més tard, també Sant Francisco de Borja va freqüentar el monestir i la seua esposa, Leonor de Castro, dama i amiga íntima de l’Emperadriu Isabel de Portugal, va passar els seus últims dies en ell, recuperant-se de les seues dolències.

El monestir també forma part de la Ruta dels Clàssics Valencians: El Monestir suposa la continuació de la “Ruta dels clàssics valencians”, després de visitar Gandia i Beniarjó, una ruta cultural per les terres dels escriptors de la literatura valenciana del Segle d’Or Valencià: AusiasMarch, Joanot Martorell i Joan Roiç de Corella, els tres relacionats amb la cort del duc Alfonso d’Aragó i Foix, fundador del Monestir.
La família March va tenir una relació molt especial amb aquest cenobi. Va ser Pere March, pare del conegut poeta valencià AusiàsMarch, com a majordom del Duc de Gandia, l’encarregat d’organitzar i idear l’edificació del propi monestir. L’íntima relació de la família March amb aquest monestir queda reflectida en l’edificació d’una capella en l’església i l’enterrament del seu pare, Pere March i també les dues esposes del conegut poeta.


Horaris de visita:
Dissabtes de 10.00 a 12.00 (visita sense guia) / A les 12.00 (visita guiada)
Diumenges a les 12.00 (visita guiada).
Entre setmana visites guiades per a grups de més de 15 persones, concertar visita.

Oficina de recepció de visitants i reserves:
Tel. 619 524 093 / 628 578 600
info@cotalba.es / www.cotalba.es
Autovia Gandia-L’Olleria (CV-60) Eixida 35
46725 - Alfauir

El Monasterio de San Jerónimo de Cotalba (Alfauir), una historia de reyes

El Monasterio de Sant Jeroni de Cotalba es uno de los más notables y mejor conservados de la Comunidad Valenciana, hecho que se ve acentuado por su gran diversidad estilística, abarcando desde su singular claustro gótico-mudéjar, pasando por el claustro gótico tardío sin olvidar los elementos barrocos y neoclásicos de su conjunto.Fundado en 1388 por el Duque RealAlfons el Vell, se encuentra situado en Alfauir (Valencia), a sólo 8 km. de Gandía.


Fue el primer monasterio de la Orden de los Jerónimos establecido en el Reino de Valencia y en toda la Corona de Aragón. La Dinastía de Aragón, los escritores valencianos más universales como AusiàsMarch o JoanotMartorell, la familia Borja, San Vicente Ferrer, el pintor renacentista Fray Nicolás Borrás, Felipe II yIII…pasearon entre los muros del Monasterio, que se convirtióen el centro espiritual y cultural de la corte del Ducado de Gandía.¡Más de 600 años de historia y arte te están esperando en un entorno natural de incomparable belleza!.

Su torre gótica, el patio de los naranjos, su claustro mudéjar, la iglesia, la sala capitular, el refectorio, la almazara, el silo, lagar y las caballerizas, la cocina de los monjes, ademásde sus impresionantes jardines románticos y el acueducto gótico que lo rodea…te van a fascinar.
El monasterio forma parte de distintas rutas monumentales, culturales y religiosas. Supone el inicio de la Ruta de los Monasterios de Valencia (GR-236), ruta religiosa, cultural y turística inaugurada que recupera una antigua senda religiosa medieval. La “Ruta de los Monasterios de Valencia” tiene su comienzo en la cercana ciudad de Gandía, a solo 8 km. del monasterio y su primera etapa es el Monasterio de San Jerónimo de Cotalba, pudiéndose visitar el monasterio por medio de cuatro itinerarios o maneras diferentes: A pie, acondicionada y señalizada para la práctica del senderismo. En coche. En bicicleta de montaña, acondicionada y señalizada para la práctica de BTT. A caballo, señalizada y homologada por la Real Federación Hípica Española (RFHE).


El Monasterio es la continuación, después de visitar la impronta borgiana en Gandía, de la Ruta de los Borja. El Monasterio de SantJeroni de Cotalba contó con la protección de la familia Borja, siendo la duquesa de Gandía, María Enríquez de Luna, viuda del duque Juan de Borja y Cattanei y nuera del Papa Alejandro VI, quien realizó obras de ampliación en el monasterio, como el claustro superior de estilo gótico tardío o el aljibe medieval del patio de los Naranjos. Más tarde, también San Francisco de Borja frecuentó el monasterio y su esposa, Leonor de Castro, dama y amiga íntima de la Emperatriz Isabel de Portugal, pasó sus últimos días en él, recuperándose de sus dolencias.
El monasterio también forma parte de la Ruta delsClàssicsValencians: El Monasterio supone la continuación de la “Ruta de los clásicos valencianos”, después de visitar Gandía y Beniarjó, una ruta culturalpor las tierras de los escritores de la literatura valenciana del Siglo de Oro Valenciano: AusiasMarch, JoanotMartorell y Joan Roiç de Corella, los tres relacionados con la corte del duque Alfonso de Aragón y Foix, fundador del Monasterio.

La familia March tuvo una relación muy especial con este cenobio. Fue Pere March, padre del conocido poeta valenciano AusiàsMarch, como mayordomo del Duque de Gandía, el encargado de organizar e idear la edificación del propio monasterio. La íntima relación de la familia March con este monasterio queda reflejada en la edificación de una capilla en la iglesia y el enterramiento de su padre, Pere March y también las dos esposas del conocido poeta.

Horarios de visita:
Sábados de 10.00 a 12.00 (visita sin guía) / A las 12.00 (visita guiada)
Domingos a las 12.00 (visita guiada).
Entre semana visitas guiadas para grupos de más de 15 personas, concertar visita.

Oficina de recepción de visitantes y reservas:
Tel. 619 524 093 / 628 578 600
info@cotalba.es / www.cotalba.es
Autovía Gandia-L’Olleria (CV-60) Salida 35
46725 - Alfauir

 

Noticias Relacionadas

Comentarios

  • Aun no tenemos comentarios, sé el primero.

Dejar un comentario